Brynen, Satake och Marttiini

Satake keramiskt bryne 24cm

Satake keramiskt bryne för alla tillfällen

Satake diamantbryne 23cm

Satake diamantbryne för kraftigare slipeffekt

Gravyr

Gravyr till ditt Satake bryne

Marttiini pennbryne diamant

Pennbryne diamant från Marttiini

Marttiini diamantbryne platt

Diamantbryne platt från Marttiini

Marttiini diamantbryne ovalt

Diamantbryne ovalt från Marttiini

Dina nyslipade knivar

När dina knivar är nyslipade så är dom extremt vassa och lätta att underhålla.

Hur behåller man skärpan efter slipning?

När du fått din kniv slipad hos oss så är den oerhört vass och för att bevara och underhålla skärpan så länge som möjligt så bör du bryna kniven med jämna mellanrum. Lite beroende på stålkvalitet och ditt sätt att använda kniven så håller eggen olika länge men det bästa är att använda ett lämpligt brynstål, ett klassiskt rostfritt, keramiskt eller ett diamantbryne. Med ett brynstål kan du upprätthålla kvaliten på dina knivar dagligen så att du ska kunna njuta så mycket som möjligt av dina knivar.

När ska jag lämna in knivarna för slipning igen?

När kniven inte längre blir vass med ett brynstål och eggen är "förbrukad" och kanske till och med bladet har tappat formen lite, då är det dags att lämna in för grundslipning och återställning igen.

Vad händer med kniven efter en vass slipning?

I det ögonblicket du börjar använda dina vassa knivar börjar dom bli slöa - oavsett om knivarna är dyra eller billiga. Kniveggen blir lite böjd och får små skåror nästan microskopiskt och börjar undan för undan bli slö när du använder dom. Beroende på hårdheten på eggen så tar det lite olika lång tid innan kniven blir slö men oavsett kniv så blir den det. Därför rekommenderar jag ett bra brynstål / skärpstål för att underhålla kniven kontinuerligt mellan slipningarna.

Klassiskt rostfritt brynstål:

Det klassiska brynet i rostfritt är mest lämpad för knivar med relativt mjukt stål, den rätar upp eggen och har en liten slipverkan.

Keramiskt bryne:

Det keramiska brynstålet finns i olika utföranden med olika mycket slipeffekt men som regel så passar det keramiska brynstålet både mjukt och hårt stål för att räta upp och återställa din knivegg, dessutom fungerar den milda slipeffekten på alla knivar.

Diamant bryne:

Diamantbrynet fungerar på alla knivar och är mycket bra men nackdelen kan vara att ett diamantbrynet kan ha en ganska stor slipeffekt och förbrukar stålet fortare än tex. ett fint keramiskt bryne. Men om du har väntat lite väl länge med att bryna kniven så att den har blivit väldigt slö och du har svårt att få upp skärpan igen så kan det vara en fördel med den höga slipeffekten.

Tillagd i varukorgen